Nyhet
13 dec 2017, 10:00 CET

Konsten att bygga en julgran

En av världens högsta julgranar hittar du på Skeppsbron i Stockholm. Men den 35 meter höga granen är inte skapad enbart av naturen – den är delvis konstruerad för hand.

En 35 meter hög julgran med julpynt på Skeppsbron i Stockholm.

Vissa tror att granen som prytt Skeppsbron de senaste 20 åren är av plast, andra att det bara är en ovanligt perfekt gran från de svenska skogarna. Men sanningen är att granen är hopbyggd av många olika granar, med en lång stam som grund.

Magnus Keil är snickare och har varit projektledare för granbygget sedan 1996. Året innan hade Eine Bylund på Korsnäs satt upp en gran som han borrade fast några extra grenar i för att göra den vackrare. Eine fällde sedan träden fram tills han gick i pension, då Raimo och Reijo Kytömäki tog över arbetet med att fälla stammen samt samla in grenar. De senaste fjorton åren har stammen huggits ner i Dannemora, söder om Tierp.

– 2016 års gran var 33 meter, men vi har tidigare tagit ner träd som varit runt 40 meter, säger Magnus. Det är svårt att hitta så höga träd som dessutom växer på mjuk mark. Det behöver vi eftersom vi även tar med rötterna för att få en så vacker gran som möjligt. Träden är mellan 130 och 150 år gamla.

En lång granstam med rötter ligger på Skeppsbron i Stockholm.

Den över 30 meter höga granen väntar på att resas på Skeppsbron i Stockholm.

Efter avkvistning och transport till Skeppsbron följer ett fem veckor långt arbete som inleds med att Magnus och hans kollegor Ola Bodén, Björn och Pär Jadelius sätter fast vajersystem och beslag. Vajersystemet gör att granen står stadigt när det blåser. I toppen placerar de tre stycken sex meter höga granar. Efter det sätter de fast cirka 1 000 grenar i beslagen.

– Det är jättekul att bygga den här granen, säger Magnus. Vi har så bra rutin nu och förbättrar varje år så att den blir lite finare och starkare. 2016 fick granen en ny styrning av belysningen och vi gjorde vissa ändringar i dekorationerna till exempel.

Med Millenniestjärnan i toppen blir granen omkring 35 meter hög. Den dekoreras med lysande julkulor i rött och vitt, spegelbollar och pepparkakor. Den första advent tänds granen för att stå fram till den 13 januari. Då påbörjas rivningen som tar tio dagar.

Idén kom från Jan Stenbeck i mitten av 90-talet.

Idén att placera en ståtlig julgran mitt i Stockholm kom från finansmannen Jan Stenbeck i mitten av 1990-talet. Då ägde investmentbolaget Kinnevik dåvarande Korsnäs, och granen togs från Korsnäs mark. Kinnevik har fortsatt med traditionen även efter att företaget sålde sina aktier i Korsnäs. Numera är det Bergvik Skog som donerar stam och grenar i samarbete med BillerudKorsnäs, medan Kinnevik står för arbete och dekoration.