• Konsument och Lyxvaror

Den globala vinindustrin når stora framgångar med hållbara vinboxar

Finns det något som kan stoppa lådvinernas frammarsch? Efter att box-formatet, bag-in-boxaccepterats av vinkonnässörer, större vinodlare och vanliga konsumenter är efterfrågan större än någonsin. Att använda bag-in-box förpackningslösningar från BillerudKorsnäs har många fördelar.

Något överraskande står länder som Chile och Argentina för en stor del av den ökade efterfrågan på lådviner. Mindre överraskande är att konsumtionen ökat i Kina, där försäljningen av vin har sexdubblats under de senaste åren. Men det är inte bara tillväxtmarknaderna som står för ökningen, bag-in-box-vinernas fördelar har slagit rot även i traditionella vinländer som Frankrike.

Den globala leveranskedjan för viner
Att exportera lådviner är inte problemfritt – tiden och luftfuktigheten är två kritiska faktorer. På lådornas väg till destinationslandet varierar omgivningens temperatur och luftfuktighet – bristfälliga boxkonstruktioner och undermåliga material leder till att lådan tappar formen, läcker och går sönder, med ökat spill och minskade vinster som följd. Dessutom riskerar de väletablerade vinleverantörernas anseende att naggas i kanten, vilket kan få stora konsekvenser på lång sikt.

Detta är bakgrunden till BillerudKorsnäs samarbete med en av världens största vinproducenter, vilket resulterat i en förbättrad boxkonstruktion som bygger på premiumfiber och ökar vinboxens hållbarhet i distributionskedjan. Magnus Björklund, förpackningstekniker på FoU-avdelningen på Gruvöns bruk, ansvarade för projektet.

Fakta om bag-in-box-viner
På den globala vinmarknaden, som uppgick till över 300 miljarder dollar 2016, ökar försäljningen av bag-in-box-viner med 6 procent varje år – och dessutom i allt snabbare takt. Det är inte bara tillväxtländerna som står för ökningen utan även mogna marknader som Frankrike. Den största konsumtionen av lådviner står USA för, där det anses allmänt accepterat att alkoholhaltiga drycker säljs i box.

Vin är bara en av många produkter som säljs i det smarta och effektiva bag-in-box formatet. Andra exempel är motorolja, olivolja och olika kemiska produkter, för att nämna några.

Se även

Corrugated Materials

Fluting och liners i världsklass för wellpappförpackningar.

Styrka – en hel vetenskap: nästa utvecklingssteg inom förpackningar

Wellpapp var en innovation redan när materialet först dök upp på marknaden. Nu erbjuder vi nästa utvecklingssteg – världens starkaste fluting.

Röda siffror – hur vi alla kan rädda saftiga tomater

Vi kan alla bidra till att minska matavfallet på jorden. Vad händer och hur vi alla kan göra skillnad.